Merlijn Kok, werkstudent bij Fiscaliade

‘Een goede fiscalist word je vooral door praktijkervaring op te doen’

“Dit krijg je niet in de opleiding” vertelt Merlijn Kok over de ervaring die hij opdoet als werkstudent bij Fiscaliade. “Ik leer hier echt om de theorie te vertalen naar de praktijk. Hoe stel je een advies op waar de klant ook echt mee verder kan? Welke vragen stel je, op welke details moet je letten, dat soort dingen.”


Is dat ook waarom je voor Fiscaliade hebt gekozen?

“Absoluut. Ik leerde Fiscaliade kennen tijdens een fiscaal-inhoudelijke sessie van de Studievereniging Christiaanse-Taxateur. Ik deed een bestuursjaar en had deze sessie zelf georganiseerd. We nodigden de grotere kantoren uit om thema’s te behandelen die spelen binnen de fiscaliteit. Fiscaliade verzorgde een sessie over btw en Vpb voor decentrale overheden. Toen viel me op dat Fiscaliade een eigen, persoonlijke aanpak heeft en heel goed snapt wat er speelt in de praktijk. Daarom heb ik gesolliciteerd. ”


Je wilt het vak in de praktijk leren…

“Absoluut. In de collegebanken alleen word je geen goede fiscalist. Je opleiding en de praktijk, dat zijn gewoon twee verschillende werelden. In het begin was dat even wennen. Mijn mails aan klanten leken eerst op tentamenantwoorden, haha. Inmiddels kan ik zelf al beter die vertaalslag maken. Het is net als bij een bestuursjaar: je doet hele andere ervaringen op. En die praktijkervaring geeft je de opstap naar een baan. Maar je moet wel zelf het initiatief nemen.”


Hoe bedoel je dat?

“Je zult zelf stappen moeten zetten om ergens te komen. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om géén bestuursjaar of werkstudentschap te doen. Maar als je wat wilt leren, dan moet je uit je comfortzone stappen. Persoonlijk wil ik zo snel mogelijk praktijkervaring opdoen. Ik heb heel bewust gekozen voor dit kantoor. Bij de Big Four kantoren krijg je ook vast goede begeleiding maar zeker niet zo persoonlijk als hier. Ik kan altijd bij iedereen terecht.”


Dus jij hebt al een heel duidelijk beeld van wat je wilt…

“Nou, ik heb nog niet exact voor me waar ik over vijf jaar wil staan hoor. Wat ik wel weet, is dat ik met mijn werk echt iets wil toevoegen. Iets doen wat een groter doel dient. Anders kan ik het niet lang volhouden. Bij Fiscaliade werken we alleen voor de overheid. Dan ben je bezig met thema’s als jeugdzorg, afvalverwerking of infrastructuur. Dat spreekt mij persoonlijk erg aan. Meer dan dat je een ondernemer helpt zoveel mogelijk geld verdienen.”  


Is het werkstudentschap goed te combineren met je studie?

“Ja dat gaat prima, ik ga drie dagen naar de universiteit en zit hier twee dagen. De combinatie is goed te doen. Straks krijg ik ook een vak dat puur gericht is op btw. Bij dit vak ga ik hopelijk nog meer progressie maken in mijn btw-kennis. Voorlopig zit ik goed bij Fiscaliade!”

Wil je meer weten over een werkstudentschap bij Fiscaliade of over andere vacatures? Neem contact op via werkenbij@fiscaliade.nl.