Ervaring van werkstudent Melanie Helffrich

“Je krijgt een goed beeld van wat je zoal doet als fiscalist en mag meekijken bij alle heffingen. “

Melanie Helffrich is inmiddels alweer een jaar werkstudent bij Fiscaliade. Tijdens haar bachelor Accountancy & Controlling ontdekte ze haar interesse in fiscaal recht. Nu studeert ze Fiscaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en zit momenteel in haar premaster. Hoog tijd om eens te horen wat haar ervaringen zijn als werkstudent bij Fiscaliade.

 

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Melanie Helffrich, ik ben 23 jaar en kom uit Friesland. Ik woon nu 4,5 jaar op kamers in Groningen. Tijdens mijn eerdere studie bedrijfskunde track Accountancy & Controlling ben ik erachter gekomen dat ik het fiscale gedeelte erg interessant vind en heb er relatief spontaan voor gekozen om verder te gaan in deze richting. De combinatie van het cijfermatige en het juridische gedeelte sprak mij erg aan.”

 

En hoe ben je bij Fiscaliade terecht gekomen?

“Aan het begin van het vorige studiejaar heb ik mij ingeschreven bij de studievereniging Groninger Fiscale Eenheid (de GFE). Af en toe sturen zij mailtjes over werkstudentschappen, kantoorbezoeken etc. Hier zat ook een mailtje over Fiscaliade bij. Tijdens mijn studie Accountancy en Controlling heb ik al kennisgemaakt met de big4 kantoren, maar Fiscaliade kende ik nog niet. Dit trok direct mijn aandacht en daarom ben ik mij gaan verdiepen in Fiscaliade. Dit kantoor is anders dan de rest in de zin dat er voornamelijk voor de publieke sector gewerkt wordt, waar de regels toch net een beetje anders zijn. Dit zie ik als een uitdaging en daar houd ik van!”

 

Waarom heb je gekozen voor een werkstudentschap?

“Ik heb er nog best wel een tijdje over getwijfeld. Ik voelde me als student in het schakeljaar nog heel onervaren in deze richting en mijn kennis was dus ook niet optimaal. Juist daarom leek me dit wel een goede kans om de theorie ook in praktijk te zien. Ik was nieuwsgierig naar hoe werken als fiscalist er nou eigenlijk uit ziet. Net zoals de keuze om de master fiscaal recht te volgen, was ook de keuze voor werkstudentschap bij Fiscaliade relatief spontaan.”

 

Inmiddels zit je eerste jaar bij Fiscaliade erop, hoe kijk je hierop terug?

“Zeer positief! Ik heb in het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan en ontzettend veel geleerd. Het werk is erg interessant en ik ga elke keer weer met plezier aan de slag. Ondanks de coronamaatregelen kon ik bij iedereen terecht met vragen en had ik goede begeleiding. Ook hebben we samen nog gezellige activiteiten kunnen doen zoals bowlen, barbecueën en borrelen. Nu de coronamaatregelen voorbij zijn, zie ik mijn collega’s weer vaker in het echt, wat het samenwerken nog makkelijker maakt. In het afgelopen jaar ben ik mij steeds zekerder gaan voelen in het werk en ik vind ik mijn studie leuker geworden, omdat de theorie door mijn werkstudentschap een stuk tastbaarder is geworden. Een werkstudentschap bij Fiscaliade is zeker een aanrader wat mij betreft!”

 

Welke werkzaamheden verricht je zoal?

“Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik schrijf mee aan adviezen voor de klanten, werk aan het opstellen van brieven voor de Belastingdienst, voer quick scans uit en nog veel meer. Het leuke is dat ik bij veel grote projecten wordt betrokken en daardoor een goed beeld krijg van wat er allemaal speelt in dit werk. Daarnaast schuif ik ook regelmatig aan bij overleggen met klanten. . Je krijgt op die manier een goed beeld van wat je zoal doet als fiscalist en mag meekijken bij alle heffingen. Na een jaar werkstudentschap heb ik al een beter idee welke heffing het beste bij mij past.” 

 

Hoe zou je de werksfeer omschrijven?

“Met de coronamaatregelen was het natuurlijk allemaal net even anders. Maar ik voelde me snel op mijn gemak. Het team is niet te groot en de werksfeer is goed. Iedereen is super behulpzaam, lekker nuchter en ik voelde mij vanaf dag één welkom!”

 

Wil je meer weten over een werkstudentschap of onze andere vacatures?

Stuur een mail naar werkenbij@fiscaliade.nl.