In gesprek met Nikita Brameijer, oprichter van Fiscaliade

‘Inspireren en motiveren, daar word ik blij van’

In 2013 start Nikita Brameijer Fiscaliade. Ze is dan 26, heeft amper een cent op haar bankrekening, maar wél een flinke dosis durf en vertrouwen. Met dank aan haar vader, die Nikita vanaf jongs af aan vertelde dat ‘kan niet’ niet bestaat en ‘wil niet’ zo mogelijk nog erger is. Maar eigenlijk heeft ze nooit gedacht dat het niet zou lukken. “Ik hou niet van verliezen. Waar is een wil is, is een weg. Die mentaliteit zit heel erg in me.”

Na haar studie Fiscaal Recht begint Nikita als tax consultant bij PricewaterhouseCooper (PwC). Eigenlijk weet ze gelijk al dat ze er niet lang zal blijven. “Ik was fiscalist geworden om casussen van a tot z praktisch aan te pakken en mensen concreet te helpen met hun fiscale uitdagingen. Die manier van werken past bij wie ik ben. Ik droomde van een eigen bedrijf waarin ik klanten met duurzame praktische maatwerk oplossingen écht vooruit zou helpen. De fiscaliteit vertalen naar de praktijk: dat was – en is nog steeds – mijn ambitie. Na 2,5 jaar nam ik ontslag en besloot ik dat het tijd was om mijn droom te verwezenlijken. Met vastberadenheid en een gezonde dosis lef hoopte ik ver te komen.”

‘Wat we doen, heeft echt impact’

Fast forward naar vandaag. Inmiddels maakt Nikita haar droom niet langer alleen waar, maar met een team van 25 medewerkers vanuit kantoren in Zwolle, Rotterdam en binnenkort ook in Groningen. “Ik ben ontzettend blij en trots op waar we nu staan. We werken voor gemeenten, provincies en semi-overheden. Maar ook zorginstanties, onderwijsinstellingen en woningcorporaties kloppen bij ons aan voor advies. Wat we doen, heeft enorme maatschappelijke impact. Dat geeft veel voldoening. Hoe ik ons succes verklaar? Door onze praktische aanpak en oprechte betrokkenheid bij klanten. We stellen niet alleen een advies op dat we naar de klant sturen, en dat de zaak daarmee is afgedaan. Integendeel, we denken proactief mee over een duurzame, structurele oplossing waarmee de klant echt verder komt. En dat traject begeleiden we dan van begin tot eind. Ook onze teamspirit en -dynamiek maken ons als organisatie uniek. We doen niet aan hiërarchie, maar fixen het echt samen. Dit soort zaken onderscheiden ons van andere fiscaal adviesbureaus en zijn volgens mij de belangrijkste redenen voor ons succes.”

Mix van factoren

In haar werk haalt Nikita energie uit een combinatie van factoren. “Je kunt me niet blijer maken dan door me een complex vraagstuk voor te leggen, en dat ik dan mag gaan puzzelen hoe we dat btw-technisch het best opgelost krijgen. Ik vind het heerlijk om mijn hersens te laten kraken. Bij bestuurders en management aan tafel zitten is ook een dynamisch element in ons werk, met name door het politiek-bestuurlijke aspect. Eerlijk is eerlijk, er komt ook af en toe een klus voorbij die minder leuk of interessant is. Maar dat hoort erbij.”

Tot slot vindt Nikita de interactie met klanten en collega’s heel belangrijk. “Dat geeft ontzettend veel energie. Als ik zie dat alle collega’s aan het eind van de dag vrolijk en voldaan is, ben ik een gelukkig mens. Sowieso bekruipt me regelmatig een gevoel van trots en voldoening als ik het hele team aan de lunchtafel zie zitten. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gebokst, denk ik dan.”

Uitgebokst is Nikita nog lang niet. De komende jaren gaat Fiscaliade flink verder groeien. “We hebben net Fiscaliade Rotterdam geopend. Later dit jaar volgt een kantoor in Groningen, en hopelijk binnen een paar jaar ook vestigingen in Den Bosch en Amsterdam. We zijn nu met een team van ongeveer twintig fiscalisten. Het zou mooi zijn als dat er over een paar jaar vijftig zijn. Maar eigenlijk vind ik aantallen minder belangrijk dan stabiliteit van de organisatie en onze positie in de markt. We zijn al een eind op weg, maar het is onze ambitie om de onbetwiste marktleider te worden. Elke publieke instelling met een fiscale vraag moet meteen aan Fiscaliade denken. Dat lijkt me een prachtig doel om met z’n allen naartoe te werken.”

Nikita in het kort

Naam: Nikita Brameijer (1986)
Studie: Fiscaal Recht, Universiteit van Groningen (2010)
Thuissituatie: Getrouwd, moeder van Aurélie (5), Sylvan (3) en Cédric (zes maanden)
Boek op m’n nachtkastje: Ik zou het graag willen, maar met drie jonge kinderen is de tijd waarin ik in bed een boek las even niet aan de orde. Ik ben al blij als ik kan slapen. Maar áls er een boek zou liggen: Zwarte Mamba van Nadifa Mohamed.
Lievelingseten: Vis. Eigenlijk elk soort, maar verse tonijn is wel favoriet.
Iets wat collega’s niet over je weten: Dat ik ben opgegroeid op een boerderij en regelmatig in overall en op klompen paardenboxen aan het uitmesten was of lammetjes ter wereld hielp komen.
Ooit wil ik nog een keer…: Met mijn man meedoen aan de Dakar Rally.