Hidde Panman, werkstudent bij Fiscaliade

‘Je kunt hier ontzettend veel leren én jezelf zijn’

Als fiscalist in spe ligt de wereld aan je voeten. Althans, de werkgevers. Dat weet ook Hidde Panman, sinds maart 2024 werkstudent bij Fiscaliade. “Vanaf dag één kreeg ik gelijk veel verantwoordelijkheden. Alles wat ik de afgelopen jaren in de collegebanken heb geleerd, kan ik bij Fiscaliade in de praktijk toepassen. Hoe meer ik doe, hoe meer ik leer en hoe meer ik leer, hoe beter het gaat en hoe leuker ik het vind.” 

Nog twee vakken afronden en z’n scriptie schrijven, dan is het bachelordiploma ‘Fiscaal Recht’ binnen. Klaar is Hidde dan nog lang niet. Integendeel: volgend jaar hoopt hij ook zijn bachelor ‘Rechten’ te halen, en dan wil hij een Master doen. Misschien zelfs twee. Hoeveel en welke het precies worden, weet hij nog niet. “Ik ben niet het type dat heel ver vooruit plant, ik leef meer bij de dag. Welke hoek het ongeveer wordt, is wel duidelijk, maar daarbinnen kan het nog veel kanten op. Juist daarom ben ik zo blij om bij Fiscaliade te werken. Hier krijg ik de mogelijkheid om ontzettend veel te leren en op verschillende vlakken ervaring op te doen.”

Dat begint al op zijn eerste dag. “Ik zat net een paar uur achter mijn bureau toen Nikita een mail van een klant doorstuurde. ‘Of ik er even naar kon kijken en een antwoord kon formuleren’. Spannend, maar ook te gek dat ik meteen het idee had dat ik serieus genomen werd. Ik werd al snel bij projecten betrokken en schoof ook vrijwel gelijk aan bij overleggen met bijvoorbeeld de gemeente. Veel bedrijven zeggen dat ze studenten direct bij dingen betrekken, maar ik weet van medestudenten dat dat in de werkelijkheid vaak tegenvalt. Bij Fiscaliade is het écht zo.” 

Maatschappelijk betrokken

De eerste keer dat Hidde in contact komt met Fiscaliade is tijdens een recruitmentdiner van zijn studievereniging. “Het was best een opgedirkt etentje, met oesters, dure wijnen en veel mannen in pak. Nikita viel me meteen op: ze zat hoogzwanger aan tafel en was enorm toegankelijk. We raakten aan de praat en ik voelde meteen een klik. Toen ze vertelde over Fiscaliade en dat het bureau zich met name richt op overheden, onderwijs en zorginstellingen, was ik nóg enthousiaster. Die maatschappelijke relevantie vind ik belangrijk. Ik vind het fijn om te weten dat ons werk maatschappelijke instanties helpt hun werk beter te doen. Dat idee spreekt me meer aan dan werken voor een corporate waar maatschappelijke betrokkenheid weinig of geen rol speelt.” 

De flinke reistijd die de keuze voor Fiscaliade met zich meebrengt, neemt hij op de koop toe. Vanuit Rotterdam doet hij er doorgaans meer dan twee uur over naar Zwolle. “Eigenlijk vind ik die reistijd niet eens zo heel erg. Vaak werk ik in de trein aan m’n scriptie. Het kantoor van Fiscaliade is echt uniek, en dan vooral de ligging in de natuur. Voor mij als stadse jongen uit Rotterdam-West is dat een enorm contrast met waar ik woon. Als ik hier aankom, voelt het meteen goed. Er heerst zo’n fijne sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn. Maar eerlijk is eerlijk, nu het nieuwe kantoor in Rotterdam open is, zal ik in de toekomst vaker daar werken. Hoewel ik op vrijdagen graag naar Zwolle blijf reizen: de vrijdagmiddagborrels zijn altijd onwijs gezellig.” 

1001 vragen op een dag

Naast de idyllische plek en het mooie kantoor, dankt Fiscaliade die fijne sfeer grotendeels aan de mensen die er werken. Hidde: “Iedereen is down to earth, open en gezellig.” Tegelijkertijd wordt er ook hard gewerkt. Wat ik vooral fijn vind is dat ik al mijn collega’s om advies kan vragen. Ik zit tegenover Dido, een van de vennoten. Het aantal vragen dat ik hem dagelijks stel, is niet op één hand te tellen. Hij vindt dat helemaal niet erg, maar moedigt me juist aan om zo veel mogelijk te vragen. Daardoor voel ik me totaal niet bezwaard en leer ik enorm veel. Voor mij zit daar de crux van waarom ik het hier zo naar m’n zin heb: een combinatie van de interactie met collega’s en de steile leercurve. Waar ik in mijn werk de meeste voldoening uit haal? Als ik een notitie, memo of bezwaarschrift heb geschreven en zie dat er daarna amper iets in is aangepast. “En als er juist wél veel gewijzigd is, kan ik van die feedback weer heel veel leren.”

Kortom: Hidde is helemaal op zijn plek bij Fiscaliade. Wat de toekomst voor hem in petto heeft, weet hij nog niet. En daar moet je iemand die graag bij de dag leeft ook helemaal niet naar vragen. Eerst maar die studies afronden, hoeveel het er dan ook moge worden. Een tijdje in het buitenland werken lijkt hem ook wel wat. “Ik deed de afgelopen jaren uitwisselingsprogramma’s in New York en Wenen. Met name die laatste stad heeft echt mijn hart gestolen. Als geboren en getogen Rotterdammer kan ik natuurlijk niet anders dan Rotterdam de mooiste stad ter wereld vinden, maar Wenen is een goede nummer twee.”

Hidde in het kort

Naam: Hidde Panman (1999)
Studie: BA Fiscaal Recht en BA Rechten, Erasmus Universiteit Rotterdam
Thuissituatie: Op kamers met mijn zus in Rotterdam
Boek op m’n nachtkastje: ‘Ik ben Pelgrim’ van Terry Hayes
Lievelingseten: Nasi
Iets wat collega’s niet over je weten: Dat ik ooit een treinspotters-Instagramaccount had, met best wat volgers. Ik heb het account verwijderd, maar ik vind treinen stiekem nog steeds leuk. 
Ooit wil ik nog een keer…: Een wijngaard in Wenen runnen