In gesprek met Arjan Nijboer, fiscalist Vennootschapsbelasting

“Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega’s. Een groot team van fiscaal specialisten dat zich volledig richt op de publieke sector. Dat is écht uniek in Nederland en heel gaaf om deel van uit te maken.”

Arjan, jij bent de nieuwste aanwinst van Fiscaliade, hoe ben je hier terecht gekomen?

“Vanuit mijn studententijd ken ik Nikita (oprichter Fiscaliade). We hebben destijds bij dezelfde studievereniging in een van de commissies gezeten en altijd contact gehouden. Zij heeft me de afgelopen jaren al vaker gevraagd of ik niet wilde overstappen. Aanvankelijk was ik te druk met het opbouwen van mijn carrière bij Deloitte om het te overwegen, maar nu is de tijd rijp! Om een goed beeld te krijgen, heb ik toen een aantal dagen meegelopen. Dat beviel zo goed, dat ik nu hier zit. 


Wat is je achtergrond?

“Ooit ben ik gestart met een studie Geneeskunde. Uiteindelijk heb ik een switch gemaakt en mijn fiscale opleiding gevolgd in Groningen. Inmiddels ben ik 36 jaar, heb een dochter van 1 en woon in Amsterdam. Gedurende mijn hele werkzame leven heb ik gewerkt in de vennootschapsbelasting, vooral de complexiteit en veelzijdigheid spreekt mij hier in aan.”


Overstappen van een big4 kantoor naar een niche fiscaal adviesbureau zoals Fiscaliade is een hele verandering…

“Ik wilde meer bezig zijn met de vakinhoudelijke kant en het adviseren van klanten en wat minder met de randzaken. Bij een big-4 kantoor speelt de interne politiek een grotere rol. Zeker als je wat verder komt op de hiërarchische ladder. Een iets plattere organisatiestructuur past beter bij mij. Dan kan ik ook veel meer focussen op wat ik echt leuk vind: de advisering richting klanten. Daarnaast spreekt me de publieke sector zeer aan. Je zit als adviseur vrij dicht op het openbaar bestuur. In elk advies moet je rekening houden met de politieke en publieke belangen die er spelen.


Wat wordt je rol?

“Ik ga me binnen Fiscaliade richten op de Vpb advisering in de publieke sector. Veel lokale overheden krijgen te maken met de vennootschapsbelastingplicht overheidslichamen. Dit resulteert in vele ingewikkelde discussies over wanneer wel en wanneer geen belaste activiteiten, openingsbalansproblematiek en allerlei compliance vraagstukken. Ik ga onze klanten helpen met deze vraagstukken, de aangifte en eventueel ondersteunen bij discussies met de belastingdienst. Daarnaast ben ik ook verbonden aan het Fiscaliade kenniscentrum en ga ik cursussen verzorgen voor klanten.”


Leuk zo’n nieuwe fase in je carrière! Waar kijk je naar uit de komende periode?

“Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met de collega’s van Fiscaliade. Fiscaliade heeft inmiddels een groot team met allemaal specialisten die zich volledig richten op de publieke sector. Van lokale heffingen tot aan de loonbelasting. Dat is écht uniek in Nederland en heel gaaf om deel van uit te maken.”

Wil je meer weten over (werken bij) Fiscaliade? Neem contact op met Arjan via arjan.nijboer@fiscaliade.nl.