'Ik wil het verhaal achter de cijfers vertellen'

Sinds vorig jaar heeft Fiscaliade een nieuwe bedrijfstak: Grond en Ontwikkeling. Planeconoom Maarten Buisman is initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze uitbreiding. “Door onze expertise en vakgebieden te combineren, kunnen we partijen écht meerwaarde bieden. Bij Fiscaliade krijg je alle vrijheid en verantwoordelijkheid om je verder te ontwikkelen, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk. Voor mij was de keuze voor Fiscaliade ontzettend logisch.”

Meester op een basisschool of toch makelaar?

Aan het eind van zijn middelbare schoolperiode twijfelt Maarten: wil hij meester op een basisschool of makelaar worden? Hij kiest voor het laatste, om er op dag twee van de opleiding Vastgoed en Makelaardij – tegenwoordig heet de studie Vastgoedkunde – achter te komen dat de makelaardij hem eigenlijk toch niet zo aanspreekt. Hij maakt de opleiding toch af en kiest daarna voor de studie Sociale Planologie aan de Universiteit van Groningen. Als hij die heeft afgerond, begint hij eind 2016 als junior planeconoom bij een plan- en adviesbureau.

Het is niet alleen het begin van een carrière, maar ook het begin van een vriendschap. “Op mijn tweede werkdag bij een gemeente ontmoette ik Nikita en Dido. Zij hadden niet heel lang daarvoor Fiscaliade opgericht. Een gevalletje ‘liefde op het eerste gezicht’. We konden het niet alleen persoonlijk meteen met elkaar vinden, maar ook op professioneel vlak hadden we een connectie. Ik vind het lastig dat planeconomen vaak worden gezien als mensen die puur de financiële vertaling van een ruimtelijk plan maken, en er nauwelijks oog is voor de bredere context. Het verhaal achter de cijfers wordt veelal vergeten. Dido zocht voor zijn VPB- waarderingsvraagstukken voor de Belastingdienst iemand die deze context kon berekenen en helder kon vertalen. We vonden elkaar in onze behoefte om het verhaal achter de cijfers betekenis te geven en het vanuit meerdere kanten te bekijken en interpreteren.”

In de jaren die volgen doet Maarten opdrachten bij diverse gemeenten en andere werkgevers. “Ik had het altijd naar mijn zin, hoewel er natuurlijk verschil zat in het soort opdrachten. Er zaten meerdere Champions League-opdrachten tussen. In mijn ideale wereld deed ik alleen maar van dat soort opdrachten. Dat was een van de redenen om in de zomer van 2023 voor mezelf te beginnen.”

Een bredere blik op gebiedsontwikkeling

Hij is bezig met meerdere leuke opdrachten als hij gebeld wordt door Dido. Of hij niet vast in dienst wil komen bij Fiscaliade? “De timing was niet ideaal,” lacht Maarten. “Ik was net voor mezelf begonnen en wilde dat graag een kans geven. Maar ja, de aantrekkingskracht van Fiscaliade en de goede relatie met Dido en Nikita kon ik ook niet ontkennen. Ik wist dat ze mooie opdrachten doen voor aansprekende partijen en dat ik als gebiedseconoom van Fiscaliade in een eerdere fase van een traject aan tafel zou zitten. Dat is essentieel om die bredere blik op gebiedsontwikkeling te kunnen vormen. Toen Dido en Nikita voorstelden dat een nieuwe bedrijfstak, Grond en Ontwikkeling, zou worden opgericht, was ik overtuigd. Sinds dit jaar ben ik officieel vennoot.”

Grond en Ontwikkeling is geen standaard planeconomische afdeling. Door gebiedseconomie te combineren met fiscaliteiten onderscheiden we ons van veel andere bureaus. Sterker nog, ik geloof niet dat er een partij is die deze koppeling en kruisbestuiving zo nadrukkelijk opzoekt. Terwijl het juist essentieel is om meerwaarde toe te kunnen voegen. Vanuit onze vakgebieden kunnen we elkaar perfect aanvullen en versterken. Zeker nu: projecten zijn financieel steeds minder haalbaar. Het is belangrijker dan ooit om vanuit meerdere perspectieven en berekeningen naar zo’n project te kijken. Als de fiscalisten mogelijkheden zien om te besparen op de BTW, zodat er meer overblijft voor de gebiedsontwikkeling. Door kennis en kunde op het gebied van fiscaliteiten en planeconomie te bundelen, maken we voor opdrachtgevers het verschil. De afgelopen tijd haalden we al verschillende mooie opdrachten binnen en het is te gek om te zien hoe we dat verschil daadwerkelijk in de praktijk maken.”  

Lekker zwemmen in het diepe

“Eerlijk is eerlijk: in mijn omgeving vroegen sommige mensen zich af waarom ik als planeconoom koos voor Fiscaliade. Voor mij was de keuze echter vooral heel logisch. In mijn werk vind ik twee dingen essentieel: dat het inhoudelijk leuk, uitdagend en afwisselend is, en dat ik een goede klik heb met de mensen en organisatie waar ik werk. Beide vind ik bij Fiscaliade – en nog veel meer. Ik ken weinig bureaus waar mensen zo snel zo veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Er zijn zoveel organisaties die zeggen dat ze mensen in het spreekwoordelijke diepe gooien, maar hier doen ze dat ook écht. Met alle reddingsboeien in de buurt, uiteraard. Maar ik ken weinig organisaties waar je zoveel kunt leren en je kunt ontwikkelen als hier. Dat sluit perfect aan bij mijn manier van werken en leidinggeven. De afgelopen jaren werd ik vaak door gemeenten en andere partijen ingehuurd om junior planeconomen op te leiden. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Op dit moment staat er een vacature voor gebiedseconoom open. Als je hier gaat werken, weet je één ding zeker: je leercurve zal héél steil zijn.”

Meer weten over de vacature voor gebiedseconoom bij Fiscaliade? Neem contact op met Robert-Jan Bakker, tel: 06 51 62 82 00 of stuur een mail met je cv, LinkedIn-profiel of motivatiebrief naar werkenbij@fiscaliade.nl

Maarten in het kort

Naam: Maarten Buisman
Studie: HBO Vastgoed & Makelaardij, Master Sociale Planologie en Master Real Estate 
Boek op m’n nachtkastje: Door de verhuizing liggen alle boeken nog in een verhuisdoos maar anders zou het het boek ‘Liegen met cijfers’ zijn. Een echte aanrader!
Lievelingseten: Al het vlees wat op mijn Bastard BBQ heeft gelegen
Iets wat collega’s niet over je weten: In mijn hoofd ben ik nog steeds de briljante hockeyer van vroeger

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar meer verhalen en ervaringen van Fiscaliade-medewerkers? Lees ook ons interview met Nikita, Dido en Fleur.