In het laatste jaar van haar masterstudie Fiscaal Recht ging Fleur Tervooren als werkstudent bij Fiscaliade aan de slag. Ze kwam, zag, en bleef. “Er zijn meerdere redenen waarom ik het ontzettend naar m’n zin heb bij Fiscaliade. De interessante casussen waar ik me over buig zijn er absoluut één van. Mensen hebben soms een vertekend beeld van de publieke sector. Maar ook hier spelen grote projecten waar vele miljoenen mee gemoeid zijn.”
Van Vpb naar Btw
In haar studie lag de focus heel erg op vennootschapsbelasting (Vpb), maar dat vond Fleur niet bovengemiddeld interessant. Btw was een beetje een ondergeschoven kindje – tijdens haar studie kreeg ze er maar één vak over. Terwijl dat vak haar juist veel meer trok. “Toen ik bij Fiscaliade binnenkwam, had ik nog niet echt een concreet beeld van wat ik precies wilde. Ik gaf aan dat het juridische aspect me aansprak en dat het me interessant leek me daar verder in te verdiepen. Ik had al vrij snel door dat berekeningen en excel niet echt iets voor mij zijn, en ook dat deelde ik met het team. Daardoor vroegen collega’s me voor dat gedeelte niet, maar haakten ze me wel aan bij btw- en lokale heffing-opdrachten, omdat ze wisten dat ik dat graag wilde. Dat is het fijne van ons team: we doen het echt samen en zorgen ervoor dat iedereen doet waar zij of hij goed in is. Je krijgt hier echt alle mogelijkheden om te kijken wat je leuk vindt en je daarin verder te ontwikkelen.”
Van werkstudent naar specialist
Inmiddels geldt Fleur binnen en buiten het bedrijf steeds meer als specialist op het gebied van btw en lokale heffingen. “Collega’s komen steeds vaker naar me toe met specifieke vragen op dat gebied. Dat vind ik heel erg leuk. Juist omdat ik in het begin ook al mijn vragen aan andere collega’s kon stellen. Dat deed ik dan ook volop. Als je net begint ben je onzeker en heb je nog niet zoveel kennis. Ik heb me hier nooit bezwaard gevoeld om vragen te stellen. Iedereen werkt hard en heeft het druk, maar is altijd wel een moment om je te helpen. Voor mij was het heel belangrijk dat de drempel om op mensen af te stappen niet te hoog was. Anders had ik nooit zoveel kunnen leren als ik heb gedaan en nog steeds doe.”
Meekijken met specialisten
Dat de leercurve behoorlijk steil was, staat vast. “Juist doordat je bij Fiscaliade vanaf het begin overal bij betrokken wordt, gaat je ontwikkeling razendsnel. Naast vakinhoudelijke kennis heb ik veel geleerd over interactie met klanten. Ik werk veel met Nikita en kijk veel met haar mee tijdens gesprekken met klanten, zowel via Teams als op locatie. Door te zien hoe zij dat soort gesprekken insteekt en mensen benadert, daar leer ik ontzettend veel van.”
Een van de zaken die werken voor de publieke sector zo bijzonder maakt, vindt Fleur het feit dat ze het resultaat ook echt in de praktijk kan zien. “Een van de projecten waar ik de afgelopen tijd aan meewerkte was de RijnlandRoute, het grootste infrastructuurproject van de provincie Zuid-Holland. Het project gaat een nieuwe wegverbinding – inclusief ondergrondse tunnel – tussen Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4 bij Zoeterwoude. We zijn een aantal keer naar de bouwplaats geweest. Het was zo gaaf om dat waar je advies over geeft in het echt te zien. Daardoor blijft het niet bij papierwerk, maar komt je werk echt tot leven.”
Sinds Fleur bij Fiscaliade begon, groeide het bedrijf hard. In 2022 telde het team zo’n 15 mensen, nu zijn dat er 25. Toen was er alleen het kantoor in Zwolle, inmiddels is er een vestiging in Rotterdam en staat de opening van Fiscaliade Groningen gepland voor oktober. Voor Fleur – woonachtig in Groningen – is met name dat laatste zeer interessant, want dat zou flink wat reistijd schelen. “De afstand is het enige minpunt,” lacht ze. “Gelukkig is Fiscaliade daar flexibel in. Ik werk nu twee dagen vanuit huis en drie dagen in Zwolle. Als het kantoor in Groningen straks open is, zal ik vanaf daar werken. Ik betwijfel of ik daarnaast nog thuis wil werken. Ik ben zo iemand die de reuring van kantoor en collega’s fijn vindt. In Zwolle is het zo gezellig, ik hoop dat we die sfeer in Groningen ook kunnen creëren.”
Toch is zo’n autorit – die Fleur altijd carpoolend aflegt met een collega – ook een goede manier om af te schakelen van werk. Maar daar heeft ze gelukkig sowieso weinig moeite mee. “Mijn werkmail komt ook op m’n telefoon binnen, maar dat stoort me niet. Integendeel, ik vind het fijn om een beetje bij te blijven. Anders heb je ook zo’n ontplofte mailbox als je thuiskomt van vakantie, daar krijg ik pas stress van! Reizen was altijd al een hobby, maar nu ik werk, kunnen mijn vriend en ik het ons permitteren om wat verder weg te gaan. Vorig jaar waren we in Thailand, dat was prachtig. In juni gaan we ruim twee weken naar Zuid-Afrika en in het najaar naar New York. Daar heb ik zo ontzettend veel zin in!”
Fleur in het kort
Naam: Fleur Tervooren (1999)
Studie: MA Fiscaal Recht, Universiteit Groningen (2022)
Thuissituatie: Samenwonend met Martijs
Boek op m’n nachtkastje: Een thriller van Samuel Bjørk. Maar in de praktijk lukt het niet vaak om te lezen. In de vakantie wel, dan lees ik in twee weken zomaar vijf boeken uit.
Lievelingseten: De Italiaanse keuken. Ik heb lang in een Italiaans restaurant gewerkt, daar komt die liefde vandaan.
Iets wat collega’s niet over je weten: Ik ben enorm fanatiek met spelletjes en kan erg slecht tegen mijn verlies. Bepaalde spelletjes spelen we binnen de familie niet meer omdat het anders uit de hand loopt.
Ooit wil ik nog een keer…: Een langere reis maken door Australië en Nieuw-Zeeland, of door Japan.