In gesprek met George Beretta, stagiair bij Fiscaliade

‘Bij Fiscaliade ben ik veel zelfverzekerder geworden’

De afgelopen vijf maanden liep George Beretta stage bij Fiscaliade. Over twee weken heeft hij zijn laatste dag. Als echte creatieveling twijfelde hij even toen hij hoorde dat hij stage kon lopen bij een fiscaal adviesbureau. Maar zijn stagebegeleider was ervan overtuigd dat het een goede match zou zijn. Hij had gelijk! “Ik voelde me bij Fiscaliade vanaf het begin op mijn plek. Ik heb hier dingen geleerd waar ik mijn hele toekomst wat aan heb.”

Leren door vragen te stellen

Vragen stellen, bijvoorbeeld. Veel overleg met collega’s voeren, hun mening vragen, goed luisteren en nóg meer vragen stellen. “Toen ik hier begon, was vragen stellen niet m’n sterkste kant. Dat heb ik echt moeten leren. Als je iets ontwerpt, is het heel belangrijk om van anderen te horen wat ze ervan vinden en wat ze liever anders zouden zien. Ik heb geleerd om goed te luisteren naar de mening van collega’s, en dat dan in mijn werk door te vertalen. Zo kom je samen tot het beste resultaat. Alleen al daarom zat ik hier zo op m’n plek: Fiscaliade is een organisatie waar je heel veel kunt leren. Als je een vraag hebt, is er altijd wel iemand aan wie je ‘m kunt stellen. Collega’s zijn allemaal enorm behulpzaam. Dat heeft me heel erg geholpen om er steeds beter in te worden.”

Grafisch ontwerp bij een fiscaal adviesbureau

Zelf had hij niet kunnen bedenken dat hij bij een fiscaal adviesbureau stage zou lopen. “Ik doe een opleiding tot mediamaker. Een grafische, hele creatieve opleiding. De wereld van fiscaliteit was compleet nieuw voor me. Maar uiteindelijk heeft natuurlijk elk bedrijf grafisch materiaal nodig, óók een fiscaal adviesbureau. Ik pas hier alle kennis toe die ik op school heb geleerd. Dat ik als creatieveling tussen zoveel fiscalisten misschien een beetje de vreemde eend in de bijt zou zijn, heb ik nooit zo gevoeld. Integendeel, ik voelde me hier vanaf de eerste dag op mijn plek.”

Diverse opdrachten en trots op resultaten

De afgelopen maanden hield George zich bezig met verschillende opdrachten. Flyers of naamkaartjes voor een workshop ontwerpen, infographics maken voor een presentatie, een nieuw ontwerp voor het personeelshandboek of een nieuwe banner – om maar een paar dingen te noemen. Ik heb me geen moment verveeld, er is altijd wel iets te doen. Op die banner die ik maakte ben ik trouwens het meest trots: ik vind het te gek dat die vanaf nu bij alle events gebruikt wordt.”

Ruimte voor eigen initiatief

Wat hij ook erg waardeerde, was dat er ruimte was voor eigen initiatief. Zo was er al een nieuw logo voor het nieuwe kantoor in Rotterdam. “Het was een mooi logo, maar ik had een idee om ‘m nog iets mooier te maken. Daar werd ook echt naar geluisterd, en ik mocht het logo aanpassen.

Sowieso kreeg ik regelmatig complimenten voor mijn werk, dat is onwijs fijn. Daardoor weet ik dat mijn werk gewaardeerd wordt.”

Groeien in zelfvertrouwen

Naast grafische skills heeft George ook op andere vlakken veel geleerd. Daar hebben die complimenten veel mee te maken. “Ik ben de afgelopen maanden veel zelfverzekerder geworden, zowel over mezelf als over mijn werk. Hiervoor twijfelde ik nog wel eens over of m’n ideeën wel goed waren. Ik werkte veel samen met Renate, en zij zei vaak dat ik goed werk afleverde. Nu weet ik dat ik best goede ideeën heb en dat ik veel meer kan dan ik denk. Van dat zelfvertrouwen ga ik hopelijk de rest van m’n opleiding en carrière profijt hebben.”

Toekomstplannen in de game-industrie

Als hij deze zomer zijn diploma op zak heeft, begint George aan een vervolgopleiding tot creative developer. “Het liefst zou ik in de game-industry werken: games ontwikkelen of 3D-ontwerpen maken. Het creatieve zat er van jongs af aan al in, als klein jongetje zat ik vroeger al uren te tekenen. Dat doe ik nog steeds. Het liefst maak ik realistische portretten van mensen. Heel iets anders dan games- en 3D-ontwerpen, maar ik vind het allemaal even leuk.”

George in het kort

Naam: George Beretta (2003)

Studie: Mediamaker, Cibap Vakschool voor Vormgeving, Zwolle

Thuissituatie: Thuiswonend

Boek op m’n nachtkastje: You’ll be the death of me – Karen McManus

Lievelingseten: Pizza Hawaï 

Iets wat collega’s niet over je weten: Dat ik als klein jongetje in Pennsylvania een tornado heb meegemaakt (en dat ik ongelooflijk hard gegild heb)

Ooit wil ik nog een keer…: Een eigen bedrijf beginnen in game design.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar meer verhalen en ervaringen van Fiscaliade-medewerkers? Lees ook ons interview met Arjan, Melanie en Marian.