‘Als loonheffingenspecialist heb je de ideale combinatie van juridische en menselijke aspecten’
Voordat hij loonheffingenspecialist werd, werkte Remco als P&O-adviseur. Hoewel hij zijn werk leuk vond, merkte hij dat HRM vaak grijze gebieden kent waar op voorhand geen eenduidige oplossingen voor waren. Als hij in aanraking komt met loonheffingen en arbeidsrecht, is zijn aandacht getriggerd. “In het arbeids- en fiscaal recht is er vrijwel altijd een antwoord. Als loonheffingenspecialist combineer ik de toepassing van wet- en regelgeving én het menselijke aspect. Dat maakt dit werk ontzettend leuk en uitdagend.”
Als tiener wil Remco beroepsofficier worden. Op de middelbare school zijn alle pijlers gericht op de officiersopleiding (KMA). Hij doet verschillende tests en keuringen, en het lijkt erop dat alle seinen op groen staan. Maar in dat groene licht schuilt de ironie: door zijn kleurenblindheid wordt Remco niet toegelaten. “Ik wist niet dat ze daar zo streng op waren. Verschrikkelijk vond ik het. Wat nu? Ik was bijna klaar met m’n vwo en moest ineens een nieuw toekomstplan bedenken. Ik koos voor bedrijfskunde in Groningen, daar kon nog ik alle kanten mee op, redeneerde ik. Het was een prima studie die ik ook netjes en snel heb afgemaakt. Zo ben ik: als ik ergens aan begin, maak ik het ook af. Nadat ik was afgestudeerd, rolde ik snel in mijn eerste baan. Achteraf ging het allemaal misschien wel te snel, zo zonder duidelijk plan, maar zo liep het leven nou eenmaal.”
Na bijna vier jaar in HR-functies maakt Remco de overstap naar een functie waar met een specialistische groep juristen advies wordt gegeven aan klanten op het gebied van loonheffingen, arbeidsrecht en HRM. Hier wordt zijn interesse voor de juridische kant steeds meer gewekt. “Binnen HRM zijn oplossingen vaak een educated guess, waardoor je in mijn beleving vaak niet weet of de uitkomst daadwerkelijkk de best mogelijke is. Dat dat bij arbeidsrecht en loonbelasting heel anders was, vond ik interessant. Er is wet- en regelgeving en jurisprudentie, en als het dan nog niet helder is, is er altijd nog een rechter die een oordeel kan vellen. Ik richtte me steeds meer op de loonheffingen. Ik ging bij Deloitte werken, waar ik de fijne kneepjes van het vak leerde en het NOB-opleidingstraject doorliep. Daar leerde ik ook Dido kennen, die op een gegeven moment naar Fiscaliade overstapte. Toen hij me ongeveer een jaar later vroeg of ik bij Fiscaliade de loonbelastingtak op wilde komen zetten, was de keuze snel gemaakt. Na een paar jaar bij een groot kantoor had ik veel zin om bij een specialistisch, niet-hiërarchisch bedrijf als Fiscaliade zelfstandig te kunnen opereren.”
Van a tot z verantwoordelijk
De inhoud van het vak geeft hem veel voldoening. “In tegenstelling tot de andere belastingmiddelen is er bij loonbelasting sprake van een driehoek: de werknemer, werkgever en de belastingdienst/wetgeving. Al deze partijen hebben een eigen belang. Aan mij de opdracht om voor alle partijen het optimale resultaat te halen. Ik wil de klant tevreden houden zonder daarbij de wettelijke kaders te overtreden, en het tegelijkertijd ook voor de werknemers zo gunstig mogelijk regelen. Als een klant blij is met mijn advies, na een bespreking inhoudelijk verder kan of we een uitdagende opdracht afronden, ben ik tevreden. Dat soort momenten geven me de energie die ik nodig heb om me elke dag weer maximaal in te zetten.”
Hij kreeg waar hij op hoopte – en meer. “Zeker omdat ik de eerste loonheffingenspecialist in de organisatie was, was er veel ruimte om opdrachten zelf vorm te geven. Bij een groot kantoor zit je vaak toch een beetje in een soort kooitje en is er meer hiërarchie, terwijl ik hier echt mijn vleugels uit mocht slaan. Ik kon meteen zelfstandig de inhoud in, naar eigen klanten en contact over de opdrachten zelf onderhouden. Bij Fiscaliade zit ik heel dicht op de klant, de opdracht en het eindresultaat. Ik ben van a tot z verantwoordelijk voor besprekingen en adviezen, waarbij ik indien nodig ondersteund word door verschillende getalenteerde junioren en werkstudenten.”
Allesbehalve een saaie sector
Naast de inhoud speelt het werkveld een belangrijke rol in de voldoening die Remco uit zijn werk haalt. “Fiscalisten denken soms dat de publieke sector saai is. Dat is zo’n ontzettende misvatting! Er zijn talloze redenen waarom dit domein juist heel uitdagend is. We hebben te maken met politieke ambtsdragers, bestuurders die in het publieke domein acteren. Die politieke gevoeligheid en bestuurscultuur maken deze sector spannend en leuk. We buigen ons met regelmaat over zaken die soms groot in het nieuws komen. Dat wat je doet landelijk brede uitstralingseffecten heeft, geeft dit werk een extra dimensie.”
Fiscaliade is op zoek naar een loonheffingenspecialist. Lijkt het jou leuk om samen te werken met Remco en ons dynamische team te versterken? Bekijk dan hier de vacature. Of bekijk deze sfeerimpressie.
Remco in het kort
Naam: Remco Bosma (1984)
Studie: MSc Management & Organization, Universiteit Groningen (2007) / Post-master Beroepsopleiding Belastingadviseurs, Nederlandse Orde van Belastingadviseurs – specialisatie loonheffingen (2017)
Thuissituatie: Getrouwd met Jennifer, vader van David (9) en Jozua (5)
Boek op m’n nachtkastje: Ik lees vaak meerdere boeken tegelijk. Op dit moment lees ik Socrates op sneakers van Elke Wiss en de biografie over Tim Keller, net als meerdere Historia-tijdschriften. In de auto of tijdens het sporten luister ik veel naar podcasts zoals Boekestijn en De Wijk, Veldheren, Europa draait door en allerlei geschiedenispodcasts.
Iets wat collega’s niet over je weten: Dat ik er heel lang van droomde om beroepsofficier te worden.
Ooit wil ik nog een keer…: Samen met Jennifer en de kinderen een lange reis maken. Dat deden we vaker voordat de jongens er waren, maar sinds zij er zijn is het er niet meer van gekomen.. Ik ben groot fan van Amerika, maar Scandinavië is ook prachtig.